woensdag 11 november 2015

Merlijn/Agave Kruijssen

Het boek Merlijn (Kruijssen, 2005) is zeer vlot geschreven en zeer spannend. Het neemt je mee terug naar de tijd van koning Arthur. In het verhaal komen veel herkenbare thema’s voor zoals de liefde, de strijd tussen goed en kwaad… Het is een moderne versie van Jacob van Maerlants “Historie van den Grale-boek van Merline” uit de middeleeuwen.

(Cocky)
 Merlijn neemt de lezer volledig mee in het verhaal. De tussentitels zorgen ervoor dat het boek vlotter leest en zo krijg je eigenlijk telkens een korte samenvatting van wat er gaat gebeuren. Ook de afbeeldingen zorgen voor een duidelijk beeld. Het verhaal is goed opgebouwd. Zo krijg je eerst een duidelijke kijk op wie Merlijn precies is. Hij is namelijk de Zoon zonder Vader. Zijn vader is de Hertenman en zijn moeder Mette. Merlijn is zeer gehecht aan zijn moeder. Wanneer zijn moeder dood blijkt te zijn, maakt dit ook zeker indruk op hem.

Wanneer Merlijn geboren wordt, weet hij al heel veel, maar hij kan het niet zeggen. Hij denkt als een verstandig, oud man. Zijn moeder weet niet hoe ze zwanger is geraakt, tot Merlijn haar het antwoord geeft in het eerste woordje dat hij zegt. Merlijn kan echter niet bij Mette blijven, want hij is namelijk een druïde. Mette moet hem naar Blasys brengen als hij zijn eerste zin zegt en dat doet ze dan ook. Merlijn wordt de volgende jaren opgevoed door Blasys.

Toen hij 7 jaar was, krijgt hij de opdracht om vrede te brengen op aarde. Zo komen er in het verhaal 2 draken aan bod. De rode draak staat voor het slechte en de witte voor het goede.
Als de mensen niet overeenkomen, blijft er oorlog in het land. Het is Merlijn zijn taak om vrede te brengen in de wereld. Hij wordt ook geconfronteerd met het kwade. Zo laat hij koning Uter zijn tovermantel gebruiken om hem de gedaante van Gorlois aan te nemen. In het verhaal komt er dus voortdurend een strijd voor tussen goed en kwaad. Uiteindelijk brengt hij vrede door zelf een zoon op te voeden.

Een ander duidelijk thema dat vandaag ook nog steeds actueel is, is de liefde. Dit maakt de mensen van slag waardoor ze niet meer helder kunnen denken. Zo weet Merlijn alles, tot hij in contact komt met Morgene, de dochter van de prachtige vrouw Igrene. Hij begint te twijfelen aan zijn wijsheid en weet niet zeker of alles wel nog klopt wat hij denkt.

Daarnaast komt er in het verhaal ook heel wat magie en toverkracht aan te pas. Zo heeft Merlijn een tovermantel waarmee hij zijn persoonlijkheid kan veranderen. Morgene kan in de toekomst kijken en weet zo wat er gaat gebeuren. Merlijn leest ook in de sterren wat er zal gebeuren. Zo kan hij zien of het een goede of een slechte dag zal zijn.

Ten slotte maakt de schrijver duidelijk hoe hij het oorspronkelijke verhaal aangepast heeft. Zo had toverkracht iets duivels voor de oorspronkelijke schrijver, Jacob van Maerlant,  maar Agave Kruijssen laat dit terugkomen in het verhaal door Merlijn een duivel als vader te geven. In het oorspronkelijke verhaal kon Merlijn zich veranderen in wat hij maar wou. Dit maakt Agave duidelijk door het gebruik van de tovermantel.


Merlijn is een fantasierijk boek waarin een mooie boodschap verteld wordt over goed en kwaad. Je krijgt een duidelijke kijk op de menselijke aspecten zoals liefde. Zo kan toverkracht niet alles oplossen en is er niet op alles een antwoord. Het boek is een mooie, moderne versie van de klassieke Arthurverhalen.

Bibliografie

Cocky. Merlijn met staf en uil.
Kruijssen, A. (2005). Merlijn. Tielt/Warnsveld: Uitgeverij Lannoo NV.
 J.J.A. Mooij, ‘De motivering van literaire waardeoordelen.’ In: J.J.A. Mooij, Tekst en lezer. Opstellen over algemene problemen van de literatuurstudie. Athenaeum - Polak & Van Gennep, Amsterdam 1979, p. 253-278.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten